Den Haag, Zuidholland – September 09, 2023 – Barthkapel – Nederland – Live improvised music

What
Live improvised music
When
Saturday, September 9, 2023
15:00 - All Ages Buy Tickets
Where
Brouwersgracht 2K
Den Haag, Zuidholland, Nederland 2512 ER

(For English, scroll down)

In het begin van de 20e eeuw woonden en werkten de zusters van Liefde, ook wel bekend als ‘de zusters onder de bogen’ in de panden aan de Prinsegracht 36 en 38. Achter de panden werd een kapel bijgebouwd die in 1906 werd ingewijd. Na het vertrek van de zusters wilde de gemeente Den Haag de panden aan de Prinsengracht en de kapel slopen. Ook voor de kloostertuin werden plannen ontwikkeld voor nieuwbouw.
Gelukkig is het niet zover gekomen en kunnen Hagenaars nog steeds genieten van een prachtige groene oase in de binnenstad. In de sfeervolle kapel vinden concerten en andere voorstellingen plaats.

Adres: Brouwersgracht 2K, in het centrum van Den Haag (bereikbaar via de smalle steeg op de Brouwersgracht naar de stadstuin), op een steenworp afstand van het Paard, het Koorenhuis en Emmaus Den Haag. De steeg ligt schuin tegenover restaurant Soeboer.

English:
The Barthkapel is a green, quiet oasis in the center of The Hague. The chapel and adjoining garden used to belong to the old convent of the Sisters of Charity of Saint Charles Borromeo, a Roman Catholic sister congregation from Maastricht. Today, the Barth Chapel is managed by the Foundation for the Preservation of Valuable Heritage, which rents out the space for concerts and other cultural activities. The entrance to the chapel and the city garden is somewhat hidden on the Brouwersgracht.

History
At the beginning of the 20th century, the Charity Sisters, also known as Sisters Under the Bogen, lived and worked in the buildings at Prinsegracht 36 and 38. The Carolus Borromeus chapel was built for them around 1906 at the rear of the nunnery, such as the The chapel, built in neo-Gothic style, was then called. After the sisters left, the municipality of The Hague wanted to demolish the buildings on the Prinsegracht and the chapel. Plans for new construction were also developed for the monastery garden. Fortunately it didn't come to that. The Barth Chapel is now used as a spiritual, cultural and social center.

Location
The Barthkapel is located in a courtyard behind the Emmaus building on the Prinsegracht. The chapel is accessible via a narrow alley on the Brouwersgracht.

Other Info
Chabliz plays live improvised music and a few of their songs on Monumentendag, between 3 PM and 5 PM. Free entry. More info: https://www.openmonumentendag.nl/monument/barthkapel/

« Back to the calendar

This entry was posted in Concerts. Bookmark the permalink.